20/1/12

Μακροπίπερο

Είδος αειθαλούς θάμνου που καλλιεργείται για τους καρπούς του στην Ινδία, Ινδονησία, Βιετνάμ, Ταϋλάνδη. Τα άνθη του είναι σαν μακριές βέργες, γεμάτα πολύχρωμους σπόρους-καρπούς που είναι κολλημένοι επάνω τους. Οι ώριμοι καρποί συλλέγονται και αποξηραίνονται.

Μαγειρική
Χρησιμοποιείται στην Ινδική κουζίνα κυρίως και λιγώτερο στις Ευρωπαϊκές για τη παρασκευή τουρσιών και πολύ πικάντικων πιάτων.

Ιστορία
Φιγουράριζε στις κουζίνες της αρχαίας Ρώμης έως την Ευρώπη της Αναγέννησης. Όμως, η άφιξη του τσίλι από τον Νέο Κόσμο έσπρωξε μακριά από τα φώτα της γαστρονομικής δημοσιότητας το μακροπίπερο. Είναι το μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στα καυτερά πιάτα της ινδικής κουζίνας. Έχει πιο έντονα καυτερή γεύση από αυτή του γνωστού μαύρου πιπεριού και καλό είναι να μπει προς το τέλος του μαγειρέματος, ώστε να δώσει το άρωμά του και μέρος από την πικάντικη γεύση του. Πηγή: www.lifo.gr
Χρησιμοποιείτο απο τους αρχαίους Ρωμαίους μέχρι και την εποχή της Αναγέννησης. Μετά η εισαγωγή του τσίλι απο το Νέο Κόσμο, το παραγκώνισε αρκετά.
Φιγουράριζε στις κουζίνες της αρχαίας Ρώμης έως την Ευρώπη της Αναγέννησης. Όμως, η άφιξη του τσίλι από τον Νέο Κόσμο έσπρωξε μακριά από τα φώτα της γαστρονομικής δημοσιότητας το μακροπίπερο. Είναι το μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στα καυτερά πιάτα της ινδικής κουζίνας. Έχει πιο έντονα καυτερή γεύση από αυτή του γνωστού μαύρου πιπεριού και καλό είναι να μπει προς το τέλος του μαγειρέματος, ώστε να δώσει το άρωμά του και μέρος από την πικάντικη γεύση του. Πηγή: www.lifo.gr

Long pepper, Pipali - Piper longum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου