24/1/12

Γλώσσα


Είδος επίπεδου ψαριού που ζεί στο βυθό σε αμμώδη μέρη ώστε να μη διακρίνεται. Υπάρχει σε διάφορα χρώματα ανάλογα με το είδος της, είναι απο καφέ σκούρα μέχρι και κίτρινη με κηλίδες. Μήκος σώματος έως 70 εκατοστά, βάρος έως 3 κιλά. Οταν γεννιεται έχει σχήμα σώματος όπως τα άλλα ψάρια. Μεγαλώνοντας αρχίζει να κολυμπάει πλαγιαστά, να σέρνεται στην άμμο, να τρυπώνει στη λάσπη και τα μάτια της να μετατοπίζονται απο τα πλάγια του κεφαλιού στο επάνω μέρος κοντά-κοντά.

Μαγειρική

Εχει νόστιμο κρέας, χωρίς πολλά και δύσκολα κοκκαλα. Τα φιλέτα της γίνονται συνήθως τηγανιτά με βούτυρο, ολόκληρη γίνεται ψητή ή και πλακί. Επειδή έχει άσπρο και μαλακό κρέας μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους απο όλων των ειδών τις κουζίνες.

Common sole - Solea solea

Είδη Γλώσσας
Υπάρχουν πολλά είδη γλώσσας, εδώ παραθέτω μερικά που ζούν στη Μεσόγειο θάλασσα
1) Η Αμμόγλωσσα ( Solea lascaris) που είναι ανοιχτοκίτρινη με καφέ-λευκές κηλίδες γιατί ζεί σε αμμώσεις βυθούς με χαλίκια


2) Το γλωσσάκι (Symphurus ligulatus - Elongated tonguesole) που είναι μικρούτσικο έως 11 εκατοστά. Αυτή μοιάζει περισσότερο με ψάρι, παρά με γλώσσα ως πρός το σχήμα του σώματός της. Ζεί στη Δυτική Μεσόγειο

3) Η Συμφόγλωσσα (Symphurus nigresens- Spotted Tonguesole) που έχει καφέ πρός το σκουρώτερο χρώμα με λευκές και μαύρες κηλίδες και αυλακώσεις ώστε να μοιάζει με ραβδωτό μάρμαρο. Μήκος σώματος έως 12 εκατοστά. Ζεί σε βάθος ώς 500 μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου