7/1/12

Σωλήνες


Είναι ένα μαλάκιο, που ζει μέσα στην αμμο. Το σώμα του είναι προστατευμένο μέσα σε ένα όστρακο που μοιάζει με μακρύ καλάμι ή σωλήνας, εξ ού και η ονομασία του. Εχει μήκος απο 12-18 εκατοστά, το κέλυφος είναι λείο με καμπυλωμένες τις δύο άκρες του. Απο μπροστά ξεπροβάλει ένα χοντρό πόδι και απο πίσω υπάρχουν 2 τρύπες σαν σιφόνια. Το χρώμα τους είναι ανοιχτόχρωμο μώβ με κιτρινωπές αποχρώσεις. Αντί για φωτογραφία παραθέτω βίντεο απο το you tube, http://www.youtube.com/watch?v=UM-Rq1r8B24&feature=related, για να δείτε πώς μοιάζει ο οργανισμός αυτός.

Αυτό το πλάσμα σκάβει στοές μέσα στην άμμο της παραλίας, ίσως και σε βάθος ενός μέτρου. Ζεί σε όλες τις παραλίες του κόσμου και στη Μεσόγειο. Είναι αθέατοι, το μόνο που μπορεί να δεί το ανθρώπινο μάτι είναι κάτι μικρές τρυπίτσες πάνω στην αμμουδιά. Ζεί σε μία κατακόρυφη στάση μέσα στις στοές, τις οποίες χρησιμοποιεί και σαν καταφύγιο, να αποτραβιέται εκεί σε περίπτωση κινδύνου με τη βοήθεια του "ποδιού" του που μπορεί να τεντώνεται και να τραβάει το σώμα πρός τα πίσω με μεγάλη ταχύτητα. Οι 2 τρύπες που φαίνονται στην επιφάνεια είναι οι άκρες των σιφονιών. Εκείνες ρουφούν και αποβάλουν το νερό, αφού το φιλτράρουν από όλες τις θρεπτικές ουσίες του.

Ψαρεύεται εύκολα στη παραλία, είτε σκάβοντας για να τον βγάλουν έξω είτε ρίχνοντας αλάτι στις τρυπούλες. Ο σωλήνας θεωρεί ότι ήρθε άμπωτη, οπότε βγαίνει μόνος του έξω. Στο you tube βρήκα αυτο το φιλμάκι, http://www.youtube.com/watch?v=Slp8G7bAWeA&feature=related που δείχνει μία απλή μέθοδο συλλογής σωλήνων, με το χέρι.

Μαγειρική
Οι σωλήνες διατηρούνται ζωντανοί σε ένα κουβά με θαλασσινό νερό. Θεωρούνται εξαιρετικός μεζές είτε βραστοί είτε "ω γκρατέν"(βλεπε ορισμό), είτε μαζί με ζυμαρικά.



Razor clams, grooved razor - Solen merginatus, Genus: Ensis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου