12/1/12

Τεκίλα


Είδος αλκοολούχου ποτού που προέρχεται απο την απόσταξη των καρπών του κάκτου Αγαύη (blue agave) που στα ελληνικά λέγεται Αμάραντος. Η γεύση του είναι πικάντικη με άγουρα και επιθετικά βοτανικά αρώματα. Περιέχει 51% συμπυκνωμένα ζάχαρα γαλάζιας αγαύης

Η αγαύη εχει ακιδωτά φύλλα, καλλιεργείται μόνο στις ξηρές ορεινές περιοχές του Μεξικού εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι γνωστό ως "κρασί τεκίλα". Χρειάζεται 12 χρόνια για να μεγαλώσει το φυτό και να προσφέρει τη πίνια (pina), που είναι ένας μοναδικός καρπός μέσα στη καρδιά του κάκτου. Ο καρπός είναι βάρους 100 κιλά περίπου, είναι ασπρο-πράσινος και μοιάζει με ανανά. Ο ώριμος καρπός κόβεται στα 4, καθαρίζεται απο τα σκληρά εξωτερικά φύλλα και βράζει για 1 ημέρα. Μετά ψύχεται και τέλος αναμιγνύεται με μαγιά. Στη συνέχεια αποστάζεται και το προϊόν αναμιγνύεται με νερόμελο, ώστε να μαλακώσει και να γλυκάνει η γεύση του. Ανάλογα με το είδος του αποστακτηρίου διαμορφώνεται και η γεύση της.

Κάποια είδη τεκίλας (Μezcals απο άλλο τύπο Αγαύης, που παράγονται στη περιοχή Oaxaca), πωλούνται με ένα νεκρό σκουλήκι μέσα στο μπουκάλι τους. Αυτό είναι μία κάμπια που ζεί μέσα στην αγαύη και που μειώνει την αξία της γιατί προκαλεί ασθένεια. Ετσι οι παραγωγοί αυτής της τεκίλας προσθέτουν το σκουλήκι στα μπουκάλια για να δημιουργήσουν ακραίες εντυπώσεις και να πουλήσουν τη τεκίλα τους σε καλή τιμή.

Ιστορία
Οι Αζτέκοι πρώτοι ανακάλυψαν το ζαχαρώδη χυμό της πίνιας που ξεχασμένος στο ύπαιθρο μεταλλασσόταν σ' ένα ποτό που σου έφτιαχνε το κέφι. Αργότερα η κατανάλωση της τεκίλας είχε θρησκευτικό χαρακτήρα για το λαό, γιατί η άρχουσα τάξη την απολάμβανε καθημερινά.


Tequila

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου