30/1/12

Ξιφίας


Είδος πελαγίσιου άγριου ψαριού που ζεί σε εύκρατες θάλασσες, σε όλη τη Μεσόγειο. Είναι σκούρο μαύρο στη ράχη και ανοιχτό στα πλευρά και στη κοιλιά. Διαθέτει ένα ξίφος σαν προέκταση της άνω σιαγόνας. Εχει ένα μεγάλο ραχιαίο πτερύγιο που εξέχει της επιφάνειας του νερού και μία μεγάλη ουρά σε σχήμα μισοφέγγαρου. Το στόμα του είναι κάτω απο τα μάτια με πολύ μικρά και κοφτερά δόντια. Μήκος σώματος έως 6 μέτρα, βάρος έως 500 κιλά. Ζεί σε βάθος έως 800 μέτρα, συνήθως έως 130 μέτρα.
Είναι γρήγορο ψάρι με ταχύτητα 80χλμ/ώρα, κυνηγάει κοντά στην επιφάνεια, πέφτει σε κοπάδια καλαμαριών/ψαριών και τα αποδεκατίζει, κάνοντας μεγάλη ζημιά και στα παραγάδια-δίχτυα ψαράδων. Είναι επιθετικό είδος, συχνά ορμάει σε φάλαινες, καρχαρίες ακόμη και βάρκες. Επειδή βασανίζεται απο παράσιτα, συχνά τρίβεται στους βράχους για να γλυτώσει απο αυτά. Σε αυτή τη φάση είναι πολύ επιθετικός μπορεί να πεταχτεί και έξω απο το νερό, τρυπώντας ό,τι βρεί μπροστά του

Μαγειρική
Το κρέας τους είναι παχύ και νόστιμο, κυκλοφορεί συνήθως στο εμπόριο κομμένος σε φέτες που ψήνονται στη σχάρα ή στο φούρνο, ακόμη και μαγειρευτές.

Λέγεται και Ξιφιός
Sword fish - Xiphias gladius, fam. Xiphiidae

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου