30/1/12

Πόρτο

Είδος κρασιού απο τη Πορτογαλία. Παράγεται στις βόρειες επαρχίες, κυρίως στη κοιλάδα Douro. Εχει σχετικά γλυκιά γεύση, είναι συνήθως κόκκινο ξηρό ή ημί-ξηρο και σερβίρεται στο τέλος του γεύματος, μαζί με τυρί, ή γλυκά ή και μόνο του. Υπάρχει και σε λευκό.
Είναι είδος "Π.Ο.Π." (βλέπε ορισμό) με την ονομασία "Πόρτο ή Port" που σημαίνει ότι το συγκεκριμμένο παρήχθει στη Πορτογαλία. Αλλα κρασιά τύπου Πόρτο που παράγονται στην Αυστραλία, στη Ν. Αφρική, Καναδά και Αργεντινή μπορούν να έχουν οποιοδήποτε άλλο όνομα εκτός απο Πόρτο/Port.

Τα Πορτογαλικά πόρτο ανήκουν σε δύο κατηγορίες, σε εκείνα που ωρίμασαν σε ξύλινα βαρέλια και σε εκείνα που ωρίμασαν σε στραγισμένες, αεροστεγείς γυάλινες φιάλες.


Port wine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου