24/1/12

Λαλάγγια

Εϊδος γλυκού των Χριστουγέννων. Είναι μακρουλές τηγανίτες που παρασκευάζονται απο χυλό ή ρύζι, τηγανίζονται, περιχύνονται με σιρόπι ή μέλι και πασπαλίζονται με τριμμένα καρύδια. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, όπως τα λαλάγγια της Καλαμάτας, της Μάνης, της Λακωνίας.

Ιστορία
Προετοιμάζονταν παραμονές των Χριστουγέννων. Οι νοικοκυρές έφτιαχναν μεγάλες ποσότητες απο Λαλάγγια γιατί με αυτά φίλευαν όλο το κόσμο, ιδιαίτερα τους πενθούντες και ανήμπορους. Πέρα απο το κλασσικό μακρουλό σχήμα τους, τα έπλαθαν σαν αστεράκια, αγγελάκια, σταυρούς. Σε μερικά έβαζαν σουσάμι και τριμμένα αμύγδαλα, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλλα

Λέγονται και Τηγανίτες, Τηγανίδες, Λαλαγγίδες, Λαλάκια, Καλιχέρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου