22/1/12

Γκζετόστ

Είδος νορβηγικού τυριού σε φέτες. Θεωρείται παραδοσιακό προϊόν και ονομάζεται "καφέ τυρί". Εχει ορθογώνιο σχήμα, χωρίς επίστρωση, συμπαγές με χρώμα καραμέλας, βάρους απο 250 γραμμάρια έως 1 κιλό με λιπαρά 35% επί της ξηρής μάζας.
Παλιά το παρασκεύαζαν αποκλειστικά απο κατσικίσιο γάλα, πλέον όμως φτιάχνεται απο το τυρόγαλο αγελαδινού γάλακτος μαζί με λίγο κατσικίσιο τυρόγαλο. Το τυρί αυτό μετά τη παραγωγή του δεν χρειάζεται ωρίμανση, συσκευάζεται αμέσως.
Εχει γλυκιά ώς αλμυρή γεύση και τρώγεται σε φέτες το πρωϊνό με μαρμελάδα, ή σαν επιδόρπιο με φρούτα και κέϊκ.

Ιστορία
Κατά τον 9 και 10 αιώνα η Νορβηγία ήταν ήδη γνωστή για τις εξαγωγές βουτύρου. Οταν όμως παρήγαγε το βούτυρο, μεγάλες ποσότητες τυρόγαλου πήγαινε χαμένο ως παρα προϊόν. Σκέφτηκαν λοιπόν να το χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν αυτό το μαλακό είδος τυριού.

Λέγεται και Brunost (δλδ καφέ τυρί)
Gjetost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου