10/1/12

Η κουζίνα της Σίφνου

Η Σίφνος ανήκει στις Δ. Κυκλάδες κοντά στη Κίμωλο, Σεριφο και Πάρο. Εχει έκταση γύρω στα 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα και υψόμετρο 670 μέτρα. Το νησί μοιάζει με σφήνα και βρίσκεται 75 ναυτικά μίλια απο τον Πειραιά. Οι μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, ναυτιλία, αγγειοπλαστική και τον τουρισμό.

Η Σιφναίϊκη κουζίνα υποστηρίζει τις γευστικές αναζητήσεις των ταξιδιωτών σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά εδέσματα.
Χαρακτηριστικό πιάτο είναι η ρεβιθάδα που τη ψήνουν σε μαντεμένια γάστρα για 6 ώρες περίπου χωρίς τη προσθήκη ντομάτας, αλλά με βρόχινο νερό. Κάποτε ήταν το φαγητό της Κυριακής. Μετά έρχεται το μαστέλο που πήρε το όνομά του απο το σκεύος μέσα στο οποίο ψήνουν το κρέας - κυρίως αρνί-, ένα πήλινο κιούπι μεγέθους κουβά που μπορεί να χωρέσει και 5 κιλά ψαχνό. Το μαστέλο ήταν φαγητό για τη Κυριακή του Πάσχα. Αλλα ενδιαφέροντα πιάτα είναι οι ρεβιθοκεφτέδες, η καπαροσαλάτα, τα αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά.

Τα γλυκά της Σίφνου είναι νόστιμα, παραθέτω μερικά: τα αμυγδαλωτά φούρνου, η μελόπιτα, το παστέλι, οι κουλούρες, τα πασχαλινά τσουρέκια που έχουν σχήμα πουλιού και τα λουκούμια. Η μελόπιτα συνοδεύει το αρνί τη Κυριακή του Πάσχα. Είναι ένα μείγμα απο μυζηθρα, αυγά, μέλι, ζάχαρη που ψήνεται στο φούρνο και σερβίρεται με κανέλα και ζάχαρη. Το παστέλι πάλι είναι το παραδοσιακό γλύκισμα του γάμου. Γινεται απο μέλι και σουσάμι που βράζουν μαζί και σερβίρονται σε κομμάτια. Τις παλιές εποχές το καθάρισμα του σουσαμιού ήταν απο τις γιορτές προετοιμασίας του γάμου όπου μαζεύονταν οι φίλοι του ζευγαριού με το πρόσχημα του σουσαμιού και έκαναν πάρτι. Στους σημερινούς Σιφναίϊκους γάμους δίνουν ένα κομμάτι παστέλι μαζί με τη μπομπονιέρα.

Υπάρχουν και τα ντόπια τυριά η "μανούρα" (βλέπε ορισμό) και η μυζήθρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου