11/1/12

Κομτέ

Είδος σκληρού αρωματικού τυριού. Είναι χρυσοκίτρινο με τραχιά επιφάνεια, κοίλο σχήμα με συμπαγή και λεία μάζα. Υψος τυριού 8,5-12,5 εκατοστά, βάρος απο 30-50 κιλά, λίπος 45% της ξηρής μάζας. Φτιάχνεται απο καλοκαιρινό, μερικώς αποβουτυρομένο γάλα, διαμορφώνεται σε ρόδες, αλατίζεται και αναποδογυρίζεται τακτικά. Χρόνος ωρίμανσης 3 μήνες.
Προέρχεται απο τη γαλλική περιοχή Ζυρά, γνωστή για τα ορεινά βοσκοτόπια και τα πλούσια λιβάδια της εκεί όπου βόσκουν αγελάδες ράτσας Μονπελιάρ και Pie-Rouge, το γάλα απο τις οποίες γίνεται το Κομτέ τυρί.

Μαγειρική
Το τυρί αυτό πηγαίνει με ψάρια και θαλασσινά, μπορεί δε να σερβιρισθεί σαν απεριτίφ, στο τέλος του γεύματος

Comte

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου