17/1/12

Σκορπίνα


Εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο ψάρι. Ζεί σε όλη τη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Το σώμα της είναι έντονο πορτοκαλί με σκουρώτερους λεκέδες με κίτρινο και μαύρες λωρίδες. Μήκος σώματος απο 30-50 εκατοστά, βάρος απο 2 έως 5 κιλά. Εχει πολλές χρωματιστές αποφύσεις σε όλο το σώμα και το κεφάλι της, τα ραχιαία πτερύγια είναι δηλητηριώδη. Αμα τσιμπήσει άνθρωπο προκαλείται άμεσος πόνος και πρήξιμο.
Ζεί μόνη της κοντά σε σπηλιές και τρύπες των βράχων, ακίνητη παραμονεύει το θήραμά της. Υπάρχει μηχανισμός παραλλαγής χρώματος έτσι ώστε να μη ξεχωρίζει απο το περιβάλλον της.

Μαγειρική
Εχει λευκό και νόστιμο κρέας. Γίνεται μαγειρευτή, σούπα και ψητή. Στην Ισπανία τη τηγανίζουν και τη παρουσιάζουν με σάλτσα απο αμύγδαλα. Σερβίρεται και με ζυμαρικά.

Λέγεται και Σκορπιός, Κατσοκέφαλος, Σκόρπαινα, Σκορπιδομάνα, Χάφτης
Scorpion fish - Scorpaena scrofa - Family Scorpaenidae

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου