Είδος "ραγού" (βλέπε ορισμό) με ψάρια και μαλάκια μαγειρεμένα σε βαθιά κατσαρόλα με ντομάτα και κρασί. Ανάλογα με το περιεχόμενο της βάρκας και των ψαριών που έβγαζε (βραστόψαρα, καβούρια, γαρίδες, αστακουδάκια, χτένια και κυδώνια) γινόταν και η σούπα.
Ιστορία
Κατά το τέλος του 19 αιώνα, Πορτογάλοι και Ιταλοί ψαράδες που κατοικούσαν και ψάρευαν στις παραλίες του Σάν Φραντζίσκο επινόησαν αυτό το πιάτο για να το ψήνουν και τρώνε πάνω στα καράβια τους, ανάλογα με τα ψάρια που έπιαναν κάθε φορά. Το όνομα Cioppino προέρχεται απο τη λέξη "ciuppin" που στη διάλεκτο της Λιγουρίας (Ιταλία) σήμαινε "κόβω σε κομμάτια", όρος που περιέγραφε τη κοπή των ψαριών για να χωρέσουν όλα στη κατσαρόλα.
Αργότερα το φαγητό μαγειρευόταν στη ξηρά απο περισσεύματα ψαριών και οστρακοειδών που ξέμειναν στις βάρκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου