15/12/11

Τσίπουρο

Είδος αποστάγματος απο στέμφυλα (δλδ απο τα ράκη των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου) λευκών ή κόκκινων σταφυλιών. Η ζύμωση διαρκεί περίπου 30 ημέρες. Η απόσταξη του τσίπουρου είναι αρκετά πολύπλοκη. Στον αποστακτήρα προσθέτουν εκτός απο τα στέμφυλα, διάφορες αρωματικές ύλες όπως γλυκάνισο, μάραθο, φύλλα καρυδιάς. Ο γλυκάνισος είναι αυτός που κάνει το τσίπουρο να ασπρίζει (να γαλανώνει) μετά τη προσθήκη νερού.
Περα όμως απο την απόσταξη των στεμφύλων, μπορεί να παραχθεί τσίπουρο και άπο φρούτα, όμως κούμαρα, σταφίδες, σύκα, μούρα.

Στη Κρήτη το τσίπουρο ονομάζεται Ρακή ή Τσικουδιά. Στον αραβικό κόσμο ένα παρεμφερές με το τσίπουρο ποτό είναι το "αράκ" (βλέπε ορισμό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου