13/12/11

Κλέφτικο

Φαγητό με αρνί και πατάτες. Το αρνί κόβεται σε κομμάτια και σκεπάζεται με κομμάτια τυριών (κεφαλοτύρι κλπ), σκόρδο, αλάτι, μυρωδικά και τυλίγεται σε φύλλα κρούστας. Μπαίνει στο φούρνο σε σιγανή φωτιά.
Μία παραλλαγή είναι να τυλιχθεί στη λαδόκολλα και να ψηθεί έτσι. Αυτό λέγεται Εξοχικό.


Ιστορία
Πήρε το όνομα του από τους Κλέφτες που ζούσαν στα βουνά και έκλεβαν αρνιά. Εσκαβαν ένα λάκκο τόσο μεγάλο ώστε να χωράει ξαπλωμένο το αρνί και τον έκαιγαν με κάρβουνα. Οταν ζεσταινόταν αρκετά, βγάζαν τα κάρβουνα και ξάπλωναν μέσα το αρνί, που ήταν μέσα στο τομάρι του μαζί με αλάτι και μυρωδικά. Το τομάρι το έρραβαν απ' έξω. Το σκέπαζαν με χώμα και έβαζαν πολλά αναμένα κάρβουνα απο πάνω. Η φωτιά έπρεπε να καίει σταθερά για 24 ώρες. Μετά την έσβηναν, άνοιγαν το λάκκο, έβγαζαν το κρέας απο το τομάρι και έτρωγαν. Η χρονοβόρα αυτή διαδικασία συνήθως ξεκινούσε το πρωϊ του Μ. Σαββάτου, ώστε ανήμερα Κυριακής του Πάσχα να φάνε όλοι το αρνί!.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου