13/12/11

Εσπρέσο

Εσπρέσο είναι ένα είδος καφέ που παράγεται όταν καυτό νερό υπό πίεση περνάει μέσα απο ένα συμπιεσμένο στρώμα αλεσμένου καφέ. Το αποτέλεσμα είναι ένα πυκνό, εύγευστο ρόφημα σε συμπυκνωμένη μορφή. Σερβίρεται μέσα με μικρό φλυτζανάκι που ίσα χωράει 50-60ml

Είδη του Εσπρέσο
1) Con Panna. Είναι ένας κανονικός καφές εσπρέσο με μία δόση κρέμας "σαντιγί" (βλέπε ορισμό) απο πάνω, σαν καπελάκι.
2) Lungo. Είναι ένας εσπρέσο αλλά με περισσότερο νερό
3) Ristretto. Είναι ένας εσπρέσο μικρότερος σε ποσότητα απο τους άλλους, με 30ml καφέ για πιο δυνατή εμπειρία
4) Romano. Είναι ένας μονός εσπρέσο που σερβίρεται με μία φέτα φλούδας λεμονιού
5) Doppio. Εδώ σερβίρουμε διπλή ποσότητα εσπρέσο
6) Americano. Αραιωμένος εσπρέσο με νερό
7) Caffe latte Σε αυτόν τον εσπρέσο έχει προστεθεί ζεστό γάλα, καμμιά φορά και αφρός γάλακτος
8) Macchiato. Εσπρέσο με λίγο γάλα και ακόμη λιγώτερο αφρό. Το γάλα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/3 του όγκου του καφέ.
9) Caffe mocha. Εσπρέσο με ζεστή σοκολάτα και ζεστό γάλα.

Πώς πίνεται ο εσπρέσο
Οι Ιταλοί του βάζουν ζάχαρη, οι Γερμανοι, οι Βέλγοι και οι Ελβετοί προσθέτουν ζεστή σοκολάτα, οι Μαροκινοί προσθέτουν κόκκους πιπεριού, οι Αιθίοπες αλάτι, ενώ οι Μεξικανοί του βάζουν κανέλλα. Οι Αραβες ρίχνουν συνήθως κάρδαμο και άλλα μπαχαρικά και οι Αυστριακοί χτυπάνε κρέμα γάλακτος πάνω απο τον εσπρέσο τους.


Espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου