10/12/11

Ουϊσκι


Είδος οινοπνευματώδους ποτού που αποστάζεται απο τη ζυμωμένη πολτοποίηση κριθαριού και ωριμάζει σε ξύλινα βαρέλια. Διαφέρει απο τα συνηθισμένα αποστάγματα σιτηρών, χάρη στη γεύση του η οποία οφείλεται στην ειδική επεξεργασία των πρώτων υλών. Η πρώτη ύλη είναι πολύ σημαντική στη παρασκευή του ουίσκι. Τα Σκωτσέζικα και Καναδικά ουϊσκι της ανατολικής ακτής παρασκευάζονται αποκλειστικά και μόνο απο κριθάρι, ενώ τα αμερικανικά τύπου Μπέρμπον (bourbon) χρησιμοποιούν και άλλα δημητριακά όπως σίκαλη και βρώμη.
Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ κυμαίνεται απο 45% έως 70%.
Διαθέτει τεράστια ποικιλία κατηγοριών και υποκατηγοριών οι οποίος διαφέρουν στον τρόπο παραγωγής, στο τύπο και στο είδος των σιτηρών, στη ποιότητα του νερού και ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.
Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες ουίσκι,
1) Το malt (αυτό προέρχεται απο ανάμειξη προϊόντων του ιδίου αποστακτηρίου).
2) το blended (αυτό προέρχεται απο ανάμειξη προϊόντων διαφόρων αποστακτηρίων).

Ιστορία
Οι Σκωτσέζοι και οι Ιρλανδοί έμαθαν τη τέχνη της απόσταξης του ουίσκι απο τους Αραβες και τους Κινέζους στις αρχές του 6ου αιώνα, αλλά η πρώτη γραπτή αναφορά έγινε το 1494. Την εποχή εκείνη μόνο οι μοναχοί και οι χωρικοί έπιναν αυτό το ποτό σαν φαρμακο και σαν πηγή μακροζωϊας. Η ίδια η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Α, ήταν θερμή υποστηρίκτρια αυτού του ποτού. Στις αρχές του 18ου αι. άρχισε να παράγεται στον Καναδά και στις ΗΠΑ.
Είδη του Ουϊσκι
Ιρλανδέζικο ουϊσκι (Irish Whisky) Αυτό παρασκευάζεται απο κριθάρι, βρώμη, σιτάρι και σίκαλη και πολτό απόσταξης κριθαριού. Η βύνη του ξηραίνεται σε κλειστούς φούρνους ώστε η μυρωδιά της τύρφης να μην απορροφάται κατά τη διαδικασία, έτσι ώστε να μην έχουν τη καπνισμένη γεύση που απαντάται στα Σκωτσέζικα ουίσκι.
Rye Whisky Είδος αποστάγματος ουίσκι με βάση τη σίκαλη και το καλαμπόκι.


Whisky, whiskey





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου