16/12/11

Μαρτίνι


Είδος "απεριτίφ" (βλέπε ορισμό) απο κρασί τύπου "βερμούτ"(βλέπε ορισμό). Στο εμπόριο βρίσκεται σκέτο ή σαν κοκτέηλ με προσθήκη τζίν ή βότκας που σερβίρεται παγωμένο, χωρίς παγάκια για να μη καταστραφεί η γεύση του και με μία πράσινη ελιά ή μία φλούδα λεμονιού. Η ελιά πρέπει να είναι χωρίς κουκούτσι, ίσως μόνο γεμιστή με αμύγδαλο.

Είδη Μαρτίνι

1) Bianco : Λευκό, γλυκό βερμούτ, με αρωματική γεύση. Χρησιμοποιούνται ιταλικά λευκά κρασιά, ραφιναρισμένη ζάχαρη και ένα μείγμα αρωματικών βοτάνων, εκ των οποίων ξεχωριστή γεύση προσθέτει η βανίλια. Το ποτό αυτό πίνεται συνήθως ως απεριτίφ με πάγο, αλλά ταιριάζει πολύ και με τόνικ ή σόδα. Αλκοόλ 15%.

2) Rossο : Θεωρείται απο το 1863 το αυθεντικό μαρτίνι επειδή είναι κομψό, δροσερό με μοναδικό άρωμα και πορτοκαλοκόκκινο χρώμα. Πίνεται με χυμούς φρούτων και πάγο. Αλκοόλ 15%

3) Extra Dry : Το τέλειο συστατικό για αναμίξεις. Αποτελείται απο dry Vermouth και τζίν. Σερβίρεται δροσερό και γαρνίρεται με μία πράσινη ελιά ή με φλούδα λεμονιού. Δημιουργήθηκε το 1912 από τον Signor Martini di Arma di Taggia, έναν bartender στο Knickerbocker Hotel της Νέας Υόρκης. Αλκοόλ 18%.

4) Rosato : Συνδυασμός λευκού και κόκκινου κρασιού σαν βάση. Ξεχωρίζει για τη πικάντικη γεύση του αλλά και για το λαμπερό ρόζ του χρώμα. Πίνεται σκέτο ή με πάγο ως απεριτίφ και ταιριάζει πολύ με χυμό ροδιού.

Ιστορία
Το 1860 το Μαρτίνι περιείχε και λίγες σταγόνες "Αγκοστούρα" (βλέπε ορισμό) που του έδινε μία πιο γλυκιά γεύση. Στη δεκαετία του 1930 όμως η Αγκοστούρα διεγράφει απο τα συστατικά του, όλοι το προτιμούσαν μισό-μισό βερμούτ-τζίν και σε θερμοκρασία δωματίου.

Δεν υπάρχει πιο κοσμοπολίτικο ποτό από το Dry Martini. Και δεν είναι λίγοι οι επώνυμοι που είχαν τον δικό τους τρόπο να το πίνουν. Ο Winston Churchill, o Ernst Hemingway, o Luis Bunuel, o Alfred Hitchcock, o Frank Sinatra ήταν μερικοί απο τους θερμούς υποστηρικτές του. Το ίδιο το Χόλλυγουντ δόξασε το Μαρτίνι, σε κινηματογραφικές ταινίες, με τις ανεπανάληπτες ατάκες ηθοποιών, όπως εκείνη του James Bond "Shaken not stirred" και του Clark Gable που είπε το"must get out of these wet clothes and into a Dry Martini". Το ποτό έγινε γνωστό για τους "rich & famous".


Martini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου