31/12/11

Σαλιγκάρια


Είδος γαστερόποδου πνευμονοφόρου μαλάκιου που το σώμα του προφυλάσσεται απο ένα όστρακο. Το σώμα του είναι μακρόστενο και προεξέχει εν μέρει απο το κέλυφος όταν κινείται κυρίως τις βροχερές μέρες. Η κίνησή του αφήνει ίχνη βλέννας. Τις ξηρές μέρες μαζεύεται στο κέλυφός του, σφραγίζει την είσοδό του με αποξηραμένη βλεννα και πέφτει σε νάρκη που μπορεί να διαρκέσει μήνες. Ξυπνάει με τη πρώτη βροχή.
Τα σαλιγκάρια είναι ερμαφρόδιτα και αναπνέουν με πνεύμονες. Τρώνε σάπια φύλλα, βλαστάρια, χορτάρι. Υπάρχουν πάνω απο 4000 είδη σαλιγκαριών, πολύ λίγα όμως είναι φαγώσιμα.
Τα φαγώσιμα σαλιγκάρια ζούν σε ασβεστολιθικά εδάφη, όπου τρέφονται με σάπια φύλλα. Είναι μία πλούσια τροφή σε πρωτεϊνες, και σε πολύτιμα άλατα, αλλά φτωχή σε λίπος. Στη γαλλική κουζίνα θεωρούνται εξαίσια λιχουριά, φέρονται ως "escargots"και μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους.
Παραθέτω εδώ μερικά απο τα πιο γνωστά :

Ο μεγάλος σαλίγκαρος (χοχλιός) λέγεται και μεγάλος κοχλιός. Είναι υγρόφιλο, ζεί σε περιοχές δροσερές, σκιερές πλούσιες σε ασβέστιο. Μέγεθος γύρω στα 35 χιλιοστά, βάρος έως 20 γραμμάρια. Γεννά 20-80 αυγά τη φορά, ζεί 4 χρόνια. Ζεί στη Β. Ελλάδα σε υψόμετρο έως 2000 μέτρα και το μέγεθός του αυξάνεται όσο αυξάνεται και το υψόμετρο. Τρώγεται τηγανιτός με ξύδι και δενδρολίβανο, βραστός αλλά και γιαχνί.

Ο λιανός - τρώγεται συνήθως βραστός μαζί με ρύζι, πατάτες, χόρτα

Το μουρμούρι - μικρό σαλιγκάρι, σκούρο καφέ χρώμα που βγάζει ένα περίεργο ήχο, σαν να μουρμουρίζει. Τρώγεται συνήθως στιφάδο με ντομάτες και κρεμμύδια.

Ο μικρός - λέγεται και χοχλιός του ούζου και της ρακής, τρώγεται βραστός.

Ρωμαϊκό σαλιγκάρι, λέγεται και Βουργουνδίας. Ζεί σε όλη την Ευρώπη σε ασβεστολιθικά εδάφη. Εχει μέγεθος γύρω στα 45 χιλιοστά, βάρος έως 40 γραμμάρια. Η ποικιλία αυτή ζεί στη Γαλλία. Μαγειρεύεται με βούτυρο και μαϊντανό.

Μαύρο σαλιγκάρι, λέγεται και Τουρκικό. Ζεί στα δάση μέσα στη πυκνή βλάστηση σε υψόμετρο έως 1000 μέτρα. Εχει μέγεθος έως 40 χιλιοστά και βάρος έως 30 γραμμάρια.

Ιστορία
Απο τις προϊστορικές εποχές (12.000-6.000 π.Χ) τα σαλιγκάρια είχαν υπάρξει ως τροφή των πρώτων ανθρώπων, βάσει αρχαιολογικών ευρημάτων στην Ευρώπη και Β. Αφρική

Snails - Escargots
1) Helix aspersa
2) Eobania vermiculata
3) Helix aperta
4) Theba pisana
5) Helix pomatia
6) Helix lucorum
7) Metafruticicola andria (ζεί στις Κυκλάδες)
Helicidae

Λέγονται και Καραβόλοι (Δωδεκάνησα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου