27/12/11

Ρυζόγαλο

Είδος επιδόρπιου απο ρύζι και αγελαδινό γάλα, ζάχαρη, φλούδας λεμονιού και ίσως "νισεστέ" (βλέπε ορισμό). Απο πάνω μπαίνει συνήθως κανέλλα ή άλλο μπαχαρικό.
Το ρύζι μπορεί να είναι κοντόκοκκο ή μακρύκοκκο, γλασέ ή Καρολίνα. Αντί για κανέλλα μπορεί να μπεί τριμμένο μοσχοκάρυδο, βανίλια, πιπερόριζα, γαρίφαλο. Αντίστοιχα, αντί για φλούδες λεμονιού μπορεί να μπει, ξύσμα πορτοκαλιού, τριμμένο φιστίκι, μαστίχα, ζαφορά.

Ιστορία
Το ρυζόγαλο είναι δημοφιλές σε όλο το κόσμο. Ο κάθε λαός έχει και τη δική του εκδοχή. Ετσι, στην Αλγερία το φτιάχνουν με κανέλλα και ροδόνερο, στη Πορτογαλία προσθέτουν και αυγά, στην Ινδία του ρίχνουν καρύδια, στις Φιλιππίνες βάζουν σοκολάτα, στη Γερμανία σάλτσα μήλου και κεράσια, στη Τουρκία το κάνουν ψητό στο φούρνο με πετιμέζι. Oι Ιταλοί του ρίχνουν σταφίδες, οι Αγγλοι κρέμα γάλακτος ενώ στις Σκανδιναβικές χώρες το τρώνε σαν μέρος του προγεύματός τους.

Ιστορία
Απο την αρχαιότητα το ρυζόγαλο ήταν δημοφιλές. Στην αρχαία Ρώμη το έφτιαχναν με γάλα κατσίκας, ενώ την εποχή του Βυζαντίνου θεωρείτο "γλυκό πολυτελείας". Οι Ολλανδοί το θεωρούσαν το γλυκό των αγγέλων στον ουρανό και οι Βρετανοί το έτρωγαν απο τη Βικτωριανή εποχή.

Rice pudding

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου