14/12/11

Βερμούτ

Είδος "απεριτίφ" με βάση το λευκό κρασί αρωματισμένο με βότανα και μπαχαρικά, ενισχυμένο με οινόπνευμα και ζάχαρη. Τα βότανα-μπαχαρικά ποικίλουν ανάλογα με τον κάθε παρασκευασθή, ενδεικτικά θα μπορεί να είναι φλούδες από εσπεριδοειδή, τσάι, κανέλα, ρίγανη, δυόσμος, ροδοπέταλα, σανταλόξυλο, κανέλα, δίκταμο, κορίανδρος, χαμομήλι, μοσχολίβανο, ματζουράνα, φασκόμηλο, βανίλια κι αλόη, αλλά και βιολέτα, κεδρόμηλα, μοσχοκάρυδο, κινίνα, με βασικό συστατικό όλων, τα φύλλα της αψιθιάς (απ' όπου βγαίνει το "αψέντι"-βλέπε ορισμό). Το κρασί καταλαμβάνει το 10% του ποτού, το χρώμα επιτυγχάνεται απο συνδυασμό μπαχαρικών ή με πρόσθεση καραμελοχρώματος.

Στο παρελθόν το ζητούσαν με το όνομά του, με τη πάροδο όμως του χρόνου συνήθισε ο κόσμος να το αναζητά με το brand name του. Ετσι πλέον οι λάτρεις του είδους ζητάνε μία απο τις γνωστές ετικέττες, ένα Μαρτίνι, ένα Dubonnet, ένα Cinzano, ένα Noilly Prat κλπ αντί για το ίδιο το Βερμούτ.

Ιστορία
Το βερμούτ επινοήθηκε και παρασκευάσθηκε για πρώτη φορά απο τον Ιταλό Antonio Carpano το 1786. Ο Carpano, που εργαζόταν σε κάβα κρασιών, το δημιούργησε με σκοπό να προσελκύσει τις κυρίες οι οποίες δεν συμπαθούσαν τόσο τα τοπικά κόκκινα κρασιά της περιοχής. Ενα απο τα κύρια συστατικά του ήταν το φυτό άψινθος (wermut στα γερμανικά) και΄ίσως έτσι πήρε και το όνομα του


Vermouth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου