12/12/11

Μελομακάρονα

Είδος γλυκισμάτων που παρασκευάζονται τη περίοδο των Χριστουγέννων. Κύρια συστατικά τους είναι το αλεύρι, το σιμιγδάλι, η ζάχαρη, το λάδι, μέλι, κονιάκ, λίγο ξύσμα λεμονιου, η κανέλλα.
Θεωρούνται παραδοσιακά γλυκίσματα, σύμβολα της αφθονίας και της ευτυχίας.

Ιστορία
Η λέξη προέρχεται από την ελληνική "μακαρωνία", ένα πιάτο που σέρβιραν κατά τη μεσαιωνική περίοδο στο νεκρώσιμο δείπνο. Η μακαρωνία έγινε με τον καιρό "μακαρία" που  ήταν ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Στους νεότερους Ελληνικούς χρόνους ένα γλύκισμα που έμοιαζε με τη μακαρία βουτήχτηκε στο μέλι και γι αυτό ονομάστηκε μελομακάρονο. Από το 1500 μ.Χ γίνεται γνωστό στη Γαλλία και αργότερα στην Αγγλία ένα αμυγδαλωτό μπισκότο, κάτι σαν το δικό μας “εργολάβο”, με το όνομα “macaroon” ή μακαρόν.


Λέγονται και Φοινίκια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου