4/12/11

Γάρος

1) Σάλτσα απο διάφορα μικρά και μεγάλα ψάρια καθώς και εντόσθια αυτών. Στην αρχή έβαζαν τα ψάρια σε ένα σκεύος μαζί με αλάτι και μυρωδικά, τα σκέπαζαν και τα άφηναν στον ήλιο για 2 μήνες ανακατεύοντάς τα συχνά. Μετά τα σούρωναν και το υγρό που έβγαινε ήταν ο γάρος. Αργότερα τον ανακάτευαν με νερό ή λάδι η ξύδι.
2) Άλατισμένο νερό στο οποίο συντηρούντο κάποια ψάρια. Λέγεται άλμη και σαλαμούρα

Ιστορία
Η σάλτσα παρασκευάσθηκε κατ’ αρχήν από τους Έλληνες που κατοικούσαν στις ακτές της Μαύρης θάλασσας και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε και υιοθετήθηκε με πάθος από τους μάγειρους της αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης και του Βυζαντίου. Λέγεται και γαρίτσι

Liquamen-Garum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου