11/12/11

Καγιανά

Είδος ομελέτας με φρέσκα αυγά ψημένης σε τηγάνι.

Ιστορία
Η λέξη καγιανάς ή καϊκανάς είναι τουρκικής προέλευσης. Μαγειρευόνταν στις κουζίνες του Παλατιού και στα αρχοντικά των Οθωμανών τον 14 αιώνα με αυγά και αλεύρι. Μετά μπορούσαν να μπούν διάφορα πρόσθετα, όπως μέλι, τυριά, ακόμη και μελιτζάνες. Στη Πελοπόνησσο, μαζί με τ'αυγά έβαζαν "σύγκλινο", στη Μύκονο έλεγαν το πιάτο "ηλιος", και στη Κωνσταντινούπολη "Μενεμένη". Το 1818 που εισήλθε η χρήση της ντομάτας στην Ελλάδα, έριξαν φρέσκιες ντομάτες και τον χυμό τους στα καγιανά, μείξη που έδεσε ωραιότατα και έτσι έμεινε έκτοτε.

Ο καγιανάς λέγεται και στραπατσάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου