28/11/11

Edam

Ημίσκληρο χρυσοκίτρινο τυρί απο ημίπαχο αγελαδινό γάλα. Εχει στρογγυλό σχήμα με διάμετρο στα 13 εκατ και βάρος έως 1400 γραμ. Η τυρόμαζα είναι συμπαγής με μικρές τρύπες. Παραδοσιακά καλύπτεται απο κόκκινο επίστρωση παραφίνης (κερί) η οποία το εμποδίζει να στεγνώσει. Οταν το κερί έχει μαύρο χρώμα, σημαίνει ότι το συγκεκριμμένο τυρί είναι τουλάχιστον 17 εβδομάδων.
Η γεύση του είναι διακριτική ελαφρώς πικάντικη με 40% λιπαρά. Τρώγεται στα πρώτα στάδια ωρίμανσης με συνοδεία κρασιού. Θεωρείται κατάλληλο για πρωϊνό, είτε σε κομμάτια είτε σε φέτες μαζί με ψωμί για τόστ.

Ιστορία
Πήρε το όνομά του απο το μικρό λιμάνι του Ijsselmeer βόρεια του Αμστερνταμ. Τώρα παράγεται όχι μόνο στην Ολλανδία αλλά και σε άλλες χωρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.




Ολλανδικής προέλευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου