28/11/11

Κονιάκ

Γαλλικό απόσταγμα κρασιού.
Παράγεται απο τις γηγενείς λευκές ποικιλίες Colombard και Saint Emilion, με πολύ συγκεκριμένα και υψηλών προδιαγραφών ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η προέλευσή του είναι προκαθορισμένη (περιοχή Κονιάκ Γαλλίας) και ελεγχόμενη. Τα κορυφαία κονιάκ είναι άνω των 100 ετών, πράγμα που αντανακλάται και στη τιμή τους.

Ιστορία
Η ιστορία του κονιάκ, έχει τις ρίζες της στο χαλασμένο κρασί. Από το 13ο αιώνα οι Ολλανδοί έμποροι μετέφεραν βαρέλια κρασιού από τη Γαλλία στη Βόρειο Ευρώπη. Συχνά, το κρασί χαλούσε κατά τή διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού κι έτσι, τον 16ο αιώνα, άρχισαν να αποστάζουν το κρασί πριν από το ταξίδι και να φτιάχνουν το "brandijwin", ή "καμένο κρασί", ένα είδος κονιάκ που το ονόμασαν brandy.
Εκατό χρόνια αργότερα, οι Γάλλοι αρχισαν να αποστάζουν το κρασί δύο φορές και να το παλαιώνουν σε ξύλινα βαρέλια. Το ποτό που προέκυψε είχε πιο ήπια γεύση από το brandy. Έτσι γεννήθηκε το κονιάκ.

Cognac

Παραθέτω τη βασική ονοματολογία των κονιάκ.
**** ή VS= 2-5 χρόνια παλαίωσης
VSOP = 4-10 χρόνια παλαίωσης
XO = 6-20 χρόνια παλαίωσης
Napoleon = 6-20 χρόνια παλαίωσης
Extra ή Grand Reserve = 20-40 χρόνια παλαίωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου