29/11/11

Προβολόνε

Είδος που παρασκευάζεται απο αγελαδινό γάλα. Εχει απαλή χρυσοκίτρινη κρούστα, η μάζα του είναι συμπαγής ενώ μερικές φορές εμφανίζει μικρές τρύπες. Το κάθε κεφάλι τυριού έχει βάρος απο μισό έως και 100 κιλά.
Κυκλοφορεί σε διάφορα σχήματα, στρογγυλό, σαν πεπόνι, σαν αχλάδι, ακόμη και μακρουλό σα σαλάμι. Το τυρί αυτό τρώγεται μόνο μετά απο ένα χρονικό διάστημα ωρίμανσης το πολύ έως 3 μήνες. Μετά σκουραίνει το χρώμα του και η γεύση γίνεται εντονώτερη. Μπορεί να γίνει και καπνιστό. Το γεγονός ότι λιώνει ωραία το κάνει ιδανικό για σουφλέ, πάνω σε ψωμί και ψημένο στο γκρίλ, ακόμη και ωμό.

Είδη
1) Dolce: Χρόνος ωρίμανσης 2-3 μήνες. Απαλή έως γλυκιά γεύση, αχυρένιο χρώμα, λεπτό στρώμα κεριού στις άκρες
2) Aged: Χρόνος ωρίμανσης απο 6 μήνες έως 2 χρόνια. Είναι σκουρώτερο, πικάντικο με μικρές τρύπες.

Provolone Valpadana

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου