Κομμάτια αλεσμένου φιλέτου ψαριού (κυρίως μπακαλιάρου, αλλά και γλώσσας) που πλάθονται και αφού αλευρωθούν τηγανίζονται. Σερβίρονται με πατάτες τηγανιτές, με ξύδι απο πάνω και πιθανώς με διάφορες σάλτσες όπως μουστάρδα.
Δημοφιλές πιάτο στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και στην Ιρλανδία. Θεωρείται γρήγορο φαγητό και πωλείται και σε πακέτο.
Ιστορία
Ο Κάρολος Ντίκενς ανέφερε το 1838 κάποια μικρομάγαζα που σερβίριζαν γαλέτες ψαριού και τηγανισμένες πατάτες στο έργο του "Ολιβερ Τουϊστ".
Στο τέλος του 19ου αιώνα το πιάτο αυτό έγινε σήμα κατατεθέν της εργατικής τάξης. Η ανάπτυξη της αλιευτικής τράτας καθώς και η γρήγορη μεταφορά ψαριών με το σιδηρόδρομο απο τα λιμάνια στις πόλεις άνοιξε την αγορά για μαγαζιά γρήγορου φαγητού με βάση το ψάρι. Το πρώτο κατάστημα για "fish n chips" άνοιξε το 1860 στο Λονδίνο απο τον εβραίο Joseph Malin.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου