29/11/11

Γκουζέρ

Μικρά ορεκτικά φτιαγμένα απο ζύμη για "σού" (βλέπε ορισμό) και τυρί. Είναι στρογγυλά διαμέτρου 3-4 εκατ., ή μακρόστενα 10-12 εκατ., γεμιστά με μανιτάρια ή κομματάκια κρέατος, ζαμπόν. Σερβίρονται κρύα σαν συνοδευτικά στις δοκιμές κρασιών (degustation) ή και ζεστά ως ορεκτικά.

Ιστορία
Πολύ παλιά το γκουζέρ ήταν κάτι σαν "στιφάδο" (βλέπε ορισμό) όπου μέσα έβαζαν ότι υπόλοιπο απο κρέας είχαν, τυρί, αυγά, μυρωδικά, αίμα απο το ζώο ίσως και ολόκληρο το στομάχι του. Αργότερα, κατά τη Μεσαιωνική Γαλλία μετετράπηκε σε πίτα με ζύμη την οποία έτρωγαν τη Κυριακή των Βαϊων. Τον 18 αιώνα έφτιαχναν τα γκουζέρ με τριμμένη φρυγανιά, αυγά και τυρί.


Gougere(s)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου