28/11/11

Σοκολάτα


Με τον όρο Σοκολάτα, περιγράφουμε μία σειρά απο προϊόντα που προέρχονται απο το "Κακαόδενδρο" (βλέπε ορισμό). Η σοκολάτα είναι ένα απο τα βασικά συστατικά στη Ζαχαροπλαστική (μπαίνει σε γλυκά, παγωτά, μπισκότα) αλλά και στη μαγειρική (σε ορισμένες συνταγές). Σοκολάτα επίσης ονομάζεται και κάθε ζεστό ή κρύο ρόφημα/αφέψημα με βάση το κακάο.

Ιστορία

Η σοκολάτα ήταν γνωστή απο το 1900 π.Χ, βάσει κεραμικών ευρημάτων των Ολμέκων του Μεξικού, που απεικόνιζαν το δένδρο της και τη παρασκευή ροφήματος κακάο. Οι Μάγια πίστευαν ότι οι καρποί "kakaw"ήταν θεόσταλτοι γι' αυτό κάθε Απρίλιο έδιναν γιορτή πρός τιμήν του αντίστοιχου θεού. Ομως το ρόφημα κακάο, θεωρείτο τοξικό, έτσι μόνο οι άνδρες έπιναν.
Οι Ευρωπαίοι ήρθαν σε επαφή με το κακάο - που καταγράφηκε απο τον Χ. Κολόμβο σαν "εξωτικοί αμυγδαλοειδείς καρποί"- το 1502 και μέσω του Κορτέζ το 1519 ο οποίος κατέγραψε το ρόφημα που έπινε σε μεγάλες ποσότητες ο Μοντεζούμα (βασιλιάς των Αζτέκων), φέρνοντας σπόρους και καρπούς στην Ισπανία. Στην αρχή το ρόφημα δεν ήταν δημοφιλές επειδή ήταν πικρό και παχύ. Μόλις μετά το 1544 άρχισε να εξαπλώνεται και μετά απο έναν αιώνα με τη προσθήκη ζάχαρης έγινε τόσο δημοφιλές που οι Γάλλοι αποφάσισαν να το μεταφυτέψουν στις αποικίες τους στη Καραϊβική.
Το 1657 ανοίγει η πρώτη σοκολατερί στο Λονδίνο, ενώ το 1674 ένα παραδοσιακό μαγαζί της πόλης παρουσιάζει για πρώτη φορά γλύκισμα σοκολάτας σε στερεά μορφή. Πολύ αργότερα, το 1875, ο Ελβετός Daniel Peter προσθέτει γάλα και δημιουργεί τη σοκολάτα γάλακτος.

Είδη σοκολάτας
Τα είδη σοκολάτας εξαρτώνται απο τη περιεκτικότητα σε κακάο, βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα, ξηρούς καρπούς και διάφορα άλλα είδη π.χ. ρύζι, σταφίδες. Παραθέτω μερικά βασικά είδη:

1) Πικρή (bitter) σοκολάτα: Περιέχει βούτυρο κακάο, υψηλό ποσοστό σε κακάο απο 75% και άνω καθώς και ζάχαρη. Λέγεται και Σοκολάτα Υγείας.
2) Σοκολάτα γάλακτος: Περιέχει εκτός απο το κακάο και στερεά γάλακτος ή κρέμα μαζί με αρκετή ποσότητα ζάχαρης και βανίλια.
3) Κουβερτούρα: Είναι σχεδόν ίδια με τη πικρή σοκολάτα. Η διαφορά της έγκειται στο ότι αφού λιώσει, σταθεροποιείται πιο γρήγορα και μετά γίνεται τραγανή και λαμπερή. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική για επικάλυψη της επιφάνειας των γλυκών. Κυκλοφορεί στο εμπόριο με αναλογία περιεκτικότητας κακάο απο χαμηλή έως υψηλή.
4) Λευκή σοκολάτα: Παρασκεύασμα με βούτυρο κακάο, στερεά γάλακτος, βανίλια και ζάχαρη. Δεν περιέχει κακαόμαζα, γι αυτό δεν θεωρείται αυθεντική σοκολάτα.
5) Σε οποιοδήποτε είδος σοκολάτας (απο τις παραπάνω) προστίθενται άλλα υλικά όπως ξηροί καρποί, καραμέλα, πραλίνα, πορτοκάλι σαν γέμιση.
6) Εχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακαόμαζα και είναι ακριβώτερη απο τα άλλα είδη.


Chocolate - Theobroma cacao










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου