19/11/11

Στύφνος

Πικρούτσικο «ζιζάνιο», το οποίο δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στο δροσερό περιβάλλον των καλοκαιρινών λαχανόκηπων και περιβολιών.Στην πραγματικότητα, ο στύφνος ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μελιτζάνα και περιέχει μια ουσία, τη σολανίνη, η οποία είναι εντελώς ακίνδυνη εφ' όσον συλλέγονται μόνον οι τρυφερές κορυφές του φυτού και βράζονται μαζί με άλλα λαχανικά, όπως, βλίτα, κολοκυθάκια και φασολάκια.

Στην Κρήτη, ο στύφνος ακόμα και σήμερα θεωρείται, παρά την πικρή γεύση του, εξαιρετικό χορταρικό και καταναλώνεται συχνά ως κύριο φαγητό και όχι ως απλό βραστό σαλατικό. Στις ανατολικές επαρχίες του νησιού συναντάμε δύο πολύ ενδιαφέροντα πιάτα με στύφνο, τα οποία φέρουν το βενετσιάνικο όνομα «σοφεγάδα». Ουσιαστικά είναι ένα επιτυχημένο πάντρεμα από κολοκυθάκια, στύφνο, αμπελοφάσουλα, μελιτζάνες και μπάμιες, μαγειρεμένα.



Black nightshade, Solanum nigrum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου