29/11/11

Μπράντυ

Αλκοολούχο ποτό που παράγεται μέσω απόσταξης κρασιού, το οποίο έχει παραχθεί απο τη ζύμωση σταφυλιών. Περιέχει απο 30%-60% οινόπνευμα και πίνεται μετά το φαγητό. Τα περισσότερα Brandy ωριμάζουν σε ξύλινα βαρέλια, πολλά όμως χρωματίζονται με καραμελόχρωμα ως απομίμηση των αποτελεσμάτων της ωρίμανσης. Μπορεί να παραχθεί με τη ζύμωση και άλλων φρούτων, καθώς και απο τα ξερά υπολείμματα πολτού φρούτων.

Ιστορία

Το Μπράντυ προέρχεται από την λέξη brandywine, η οποία προέρχεται από την ολανδική brandewijn (“burnt wine” - “καμένο κρασί”ή "κρασί που καίει").
Τον 17ο αιώνα ναυτικοί που πήγαιναν στα Ολλανδικά λιμάνια αγόραζαν λευκό κρασί κακής ποιότητας στο οποίο πρόσθεταν αποστάγματα κρασιού με μεγάλο ποσοστό αλκοόλης για να μη ξυνίσει γρήγορα. Αυτό το μείγμα το έπιναν, αργότερα το πουλούσαν σε καντίνες και σε παντοπωλεία. Αρεσε πολύ στους Αγγλους οι οποίοι το ονόμασαν "Brand wine" και το ποτό εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη.


Στην Ελλάδα έχουν Μπράντυ με αναγνωρισμένη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) στα Brandy Πελοποννήσου, Brandy Αττικής και Brandy κεντρικής Ελλάδας.


Brandy

1 σχόλιο: