28/11/11

Κακαόδενδρο



Αειθαλές δένδρο που ζεί στους τροπικούς της Αμερικής και της Αφρικής. Οι τριμμένοι καρποί του μας δίνουν τη σκόνη κακάο και τη σοκολάτα.

Ποικιλίες

Υπάρχουν 3 ποικιλίες κακαόδενδρου ανάλογα με τις περιοχές που τα δένδρα ευδοκιμούν.

1) Criollo: Η πιο σπάνια και ακριβή ποικιλία με εξαιρετική γεύση και άρωμα. Αποτελεί το 10% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, καλλιεργείται κυρίως στη Νότια Αμερική αλλά και στον Ινδικό ωκεανό.
2) Forastero: Η πιο συνηθισμένη και διαδεδομένη ποικιλία κακάο. Είναι ανθεκτικότερη, πιο πικρή και πιο εύκολη στην καλλιέργεια ενώ χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα χαρμάνια σοκολάτας που υπάρχουν. Καλλιεργείται στην Αφρική και τη Βραζιλία και καλύπτει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής.
3) Trinitario: Η ποικιλία αυτή είναι διασταύρωση τόσο στη γεύση όσο και άρωμα των δύο προηγούμενων και πήρε το όνομά της από το νησί Trinidad. Καλλιεργείται στην Αφρική και τη Βραζιλία και καλύπτει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής.


Cocoa tree or Cacao tree- Theobroma cacao

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου