26/11/11

Γκούντα

Είδος ημίσκληρου γλυκού τυριού απο αγελαδινό γάλα με έντονο κίτρινο χρώμα. Εχει σχήμα ρόδας κάρου με διάμετρο 90 εκατ. Εχει μαλακή υφή και τρώγεται συνήθως σε φέτες. Ωριμάζει στους 18 μήνες και καλύπτεται απο κίτρινο πλαστικό κάλυμμα. Ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσής του τόσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι.

Ιστορία
Κατάγεται απο την Ολλανδία, απο τη πόλη Gouda που βρίσκεται ΒΑ του Rotterdam. Παλιότερα το έφτιαχναν απο ωμό αγελαδινό γάλα (όχι παστεριωμένο). Κατά τον Μεσαίωνα του προσέθεταν διάφορα μπαχαρικά για να βελτιώνουν τη γεύση του, το άρωμά του αλλά και για να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Είδη Γκούντα
Τα διάφορα είδη που κυκλοφορούν διαφέρουν μόνο ως πρός το χρόνο ωρίμανσής τους.
1) Φρέσκο τυρί : Χρόνος ωρίμανσης 4-6 έβδομάδων.
2) Μέσης ηλικίας : Χρόνος ωρίμανσης 3-6 μήνες. Εχει πιο σκούρο χρώμα και πικάντικη γεύση.
3) Τριών τετάρτων : Χρόνος ωρίμανσης 6-8 μηνες. Εχει πιο σκούρο χρώμα απο το προηγούμενο και έντονο άρωμα.
4) Παλιό τυρί : Χρόνος ωρίμανσης μεταξύ 8 μηνών και 2 ετών. Εχει πορτοκαλί χρώμα, τρίβεται εύκολα και καλύπτεται απο μαύρο πλαστικό.
5) Κατσικίσιο γκούντα: Γίνεται απο κατσικίσιο γάλα, είναι λευκό με ήπια γεύση. Συχνά προστίθενται και μπαχαρικά για βελτίωση του αρώματός του.


Gouda


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου