26/11/11

Αθότυρος

Είδος τυριού τύπου μυζήθρας που παρασκευάζεται απο το υπόλοιπο της τυροκομίας άλλων τυριών και στο οποίο προστίθεται 10-20% γάλα. Μετά το τυρί μπαίνει μέσα σε καλούπια για να στραγγίξει. Στο παρελθόν για να ωριμάσει το τυρί σωστά το κάλυπταν με "αθό" δηλαδή στάχτη, εξ' ού και η ονομασία. Κυκλοφορεί ως μαλακός αθότυρος και ως σκληρός.

Μαλακός Αθότυρος


Ο φρέσκος Αθότυρος είναι μαλακός, με ελαφριά γεύση και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί, χρησιμοποιείται στην παρασκευή τυροπιτών καθώς και γλυκών. Εχει μεγάλη υγρασία, μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά (περίπου 16%), και πολύ ευχάριστη γεύση. Τρώγεται ως ορεκτικό και ως επιτραπέζιο τυρί, φτιάχνουν μ’ αυτόν τα Κρητικά καλιτσούνια και μπορει να αποτελέσει εξαιρετικό επιδόρπιο με μέλι ή πετιμέζι ωμός ή και τηγανιτός.
Σκληρός Αθότυρος
Συμπαγές τυρί με έντονη, γλυκιά γεύση και πλούσιο άρωμα. Είναι λίγο αλατισμένο , ωριμάζει μόνο λίγες εβδομάδες πρίν βγεί στην κατανάλωση. Χρησιμοποιείται ως τριμμένο πάνω σε μακαρόνια .

Παράγεται στη Κρήτη.

2 σχόλια:

  1. Ο σκληρός αθότυρος δεν συνηθίζεται στα γλυκά.Ο μαλακός αθότυρος ή γλυκιά μυζήθρα έχει αυτή τη χρήση. Και τα Χανιά δεν είναι βέβαια Ανατολική Κρήτη, είναι τέρμα Δυτική!
    Ο αθότυρος παράγεται σε όλη την Κρήτη. Καλό είναι σε ένα λεξικό να καταγράφονται οι ακριβείς πληροφορίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για τη διόρθωση και τις υποδείξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή