Είδος τυριού τύπου μυζήθρας που παρασκευάζεται απο το υπόλοιπο της τυροκομίας άλλων τυριών και στο οποίο προστίθεται 10-20% γάλα. Μετά το τυρί μπαίνει μέσα σε καλούπια για να στραγγίξει. Στο παρελθόν για να ωριμάσει το τυρί σωστά το κάλυπταν με "αθό" δηλαδή στάχτη, εξ' ού και η ονομασία. Κυκλοφορεί ως μαλακός αθότυρος και ως σκληρός.
Μαλακός Αθότυρος
Ο φρέσκος Αθότυρος είναι μαλακός, με ελαφριά γεύση και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί, χρησιμοποιείται στην παρασκευή τυροπιτών καθώς και γλυκών. Εχει μεγάλη υγρασία, μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά (περίπου 16%), και πολύ ευχάριστη γεύση. Τρώγεται ως ορεκτικό και ως επιτραπέζιο τυρί, φτιάχνουν μ’ αυτόν τα Κρητικά καλιτσούνια και μπορει να αποτελέσει εξαιρετικό επιδόρπιο με μέλι ή πετιμέζι ωμός ή και τηγανιτός.
Σκληρός Αθότυρος
Συμπαγές τυρί με έντονη, γλυκιά γεύση και πλούσιο άρωμα. Είναι λίγο αλατισμένο , ωριμάζει μόνο λίγες εβδομάδες πρίν βγεί στην κατανάλωση. Χρησιμοποιείται ως τριμμένο πάνω σε μακαρόνια .
Ο σκληρός αθότυρος δεν συνηθίζεται στα γλυκά.Ο μαλακός αθότυρος ή γλυκιά μυζήθρα έχει αυτή τη χρήση. Και τα Χανιά δεν είναι βέβαια Ανατολική Κρήτη, είναι τέρμα Δυτική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ αθότυρος παράγεται σε όλη την Κρήτη. Καλό είναι σε ένα λεξικό να καταγράφονται οι ακριβείς πληροφορίες...
Ευχαριστώ για τη διόρθωση και τις υποδείξεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή