16/10/11

Σαλάτα Panzanella

Φλωρεντινή σαλάτα πολύ δημοφιλής τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποτελείται απο μαλακές φέτες μπαγιάτικου ψωμιού που το έχουν μουλιάσει και στύψει καλά. Απο πάνω προσθέτουν ντομάτες, κρεμμύδια, βασιλικό, λάδι και ξύδι. Με τη πάροδο των ετών άλλα υλικά προστέθηκαν όπως μαρούλια, κάππαρη, αντζούγιες, καρόττα, βραστά αυγά..μέχρι και κόκκινο κρασί.

Ιστορία
Τον 16ο αιώνα ο καλλιτέχνης και ποιητής Bronzino λάτρευε ένα πιάτο με κρεμμύδια, λάδι-ξύδι όλα σερβιρισμένα πάνω σε φέτες ψωμιού. Αργότερα προσέθεσε ανδράκλα και αγγούρια σε φέτες. Μέχρι τον 20ο αιώνα η σαλάτα αυτή είχε κρεμμύδια αντί για ντομάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου