7/10/11

Ντονέρ Κεμπαπ

Φτιάχνεται απο λεπτά κομμάτια αρνίσιου ή μοσχαρίσιου κρέατος. Σε μία κατακόρυφη μεταλλική σούβλα που γυρίζει γύρω απο τον άξονά της, με τη φωτιά απο τη μία πλευρά, περνάμε τη μπάλα του γύρου. Ο ψήστης κόβει την επιφάνεια σε λεπτά κομμάτια τα οποία τυλίγονται σε αραβική πίτα. Μαζί με το κρέας βάζει ψιλοκομμένο φιστίκι, ντομάτες, κρεμμύδι και γιαούρτι.

Ιστορία
Το 18ο αιώνα στην Ανατολική Τουρκία, το Ντονέρ ψηνόταν οριζόντια πάνω σε θράκα. Θεωρείται μία μορφή γρήγορου φαγητού. Οταν εισήχθει σε ευρωπαϊκά κράτη, άλλαξε και μορφή σερβιρίσματος, αντί για τη παραδοσιακή πίτα, το έβαζαν σε ψωμάκια τύπου burger και το γέμιζαν με διάφορες καυτερές σάλτσες, πατάτες τηγανιτές, τζατζίκι κλπ.

Κατάγεται απο Τουρκία και Μ. Ανατολη Doner kebab

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου