7/10/11

Γύρος

Φτιάχνεται απο λεπτά κομμάτια χοιρινού, αρνίσιου ή μοσχαρίσιου κρέατος. Ονομάζεται "γύρος" απο τον τρόπο ψησίματος: Σε μία κατακόρυφη μεταλλική σούβλα που γυρίζει γύρω απο τον άξονά της, με τη φωτιά απο τη μία πλευρά, περνάμε τη μπάλα του γύρου. Ο ψήστης κόβει την επιφάνεια σε λεπτά κομμάτια και με αυτά γεμίζει το γνωστό μας σουβλάκι, ή τυλιχτό σάντουιτς.

Ιστορία
Ο γύρος ήρθε στην Ελλάδα το 1922 μαζί με τους πρόσφυγες απο τη Μικρά Ασία. Οι καλύτεροι τεχνίτες γύρου είναι Αρμένιοι.Οι Αραβες και οι Τούρκοι φτιάχνουν μία παραλλαγή του γύρου και το ονομάζουν ντονέρ κεμπάπ όπου βάζουν αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας μόνο, ενώ το τυλίγουν στη λεπτή αραβική πίτα. Αντί για το παραδοσιακό τζατζίκι βάζουν ψιλοκομμένο φιστίκι και γιαούρτι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου