7/10/11

Γραβιέρα Νάξου

Παρασκευάζεται απο παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Είναι μία συμπαγής και ανοιχτόχρωμη γραβιέρα γεμάτη με ακανόνιστες τρύπες. Οι τυροκόμοι, μόλις η γραβιέρα πήξει τη παστώνουν σε αλμη και όχι σε στεγνό αλάτι. Μετά την αφήνουν να ωριμάσει σε ξύλινα ράφια, σε ειδικά κελάρια με ελεγχόμενη θερμοκρασία για 2 μήνες στη διάρκεια των οποίων δημιουργείται ένα σκληρό περίβλημα.
Το χρώμα του τυριού είναι κίτρινο, πιο έντονο απο τη "γραβιέρα Κρήτης" (βλέπε ορισμό), ελαφρώς πικάντικο, γλυκό με ελαφριά γεύση καρυδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου