15/9/11

Κέφαλος


Είναι ο μεγαλύτερος από τα είδη των κεφαλών που βρίσκονται στη χώρα μας και ξεχωρίζεται εύκολα από το μεγάλο «θαμπό» μάτι του που καλύπτεται από ένα λιπώδες Βλέφαρο, στα ενήλικα. Από τα θηλυκά του κέφαλου δημιουργείται το περίφημο αυγοτάραχο (βλέπε ορισμό)
Ο κοινός κέφαλος φτάνει τα 70cm μήκος και τα 8kg(!) Βάρος, βρίσκεται σε όλους τους ωκεανούς και είναι συνηθισμένο στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Το μεγαλύτερο βάθος που έχει πιαστεί είναι 365μ. Την άνοιξη μπαίνει σε υφάλμυρες λιμνοθάλασσες, ενώ αναπαράγεται μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου στη χώρα μας. Ένα από τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου είδους είναι τα πηδήματα που πραγματοποιεί έξω από το νερό.

Μαγειρική
Ο κέφαλος τρώγεται πλακί, ψητός, φρικασέ, με λαδολέμονο. Είναι πολύ νόστιμος

Λέγεται και Κεφαλόπουλο, Γομβύλι, Κεφάλι, Κούτουλας, Μακόπουλο, Μπάφα, Νιακόπουλο, Στειράδι, Στράδι
Grey mullet (Mugil cephalus)

ΚΕΦΑΛΟΣ ή μπάφα ή στειράδι και πιο σπάνια γρέντζος ή μυξινάρι. Το πιο ταπεινό ψάρι που βλέπουμε στα λιμάνια αλλά και αυτό από το οποίο βγαίνει το αυγοτάραχο. Αφθονεί στα ιβάρια του Μεσολογγίου και της Λευκάδας. Αν ακούσετε το όνομα πετάλι εννοούν τον κέφαλο που έχει ανοιχτεί στη μέση, ή έχει φιλεταρισθεί, έχει αλατισθεί με χοντρό αλάτι και έχει ψηθεί στα κάρβουνα.Mugil cephalus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου