24/7/11

Μαχαίρια

Μαχαίρι κοπής κρέατος /ψαριού σε φέτες. Μερικά απο αυτά συνοδεύονται και με πιρούνι για να κρατούν το κομμάτι σταθερό ενώ το κόβει η λεπίδα.

Μαχαίρι ξακρίσματος. Είναι ένα μικρό σε μέγεθος μαχαίρι με κοφτερή λεπίδα που χρησιμοποιείται σε ξεφλουδίσματα λαχανικών/φρούτων κλπ.

Μαχαίρι ψωμιού. Εχει συνήθως πριονωτή κόψη και δεν ακονίζεται εύκολα. Γι αυτό το λόγο πολλοί σέφ δεν το πολυχρησιμοποιούν στην κοπή κρεάτων.

Μαχαίρι για ξεκοκκάλισμα. Εχει συνήθως μία πολύ λεπτή λεπίδα για να κινείται ευέλικτα μέσα στις σάρκες απελευθερώνοντάς τες απο τα κόκκαλα.

Μαχαίρι για οστρακοειδή, η λάμα του είναι αρκετά κοφτερή και μυτερή για να μπαίνει μέσα στη σχισμή του όστρακου και να τα ανοίγει.

Μαχαίρι για γαρίδες - Aυτό το μαχαίρι χρησιμοποιείται για να αφαιρούμε τη ραχιαία φλέβα που έχουν οι γαρίδες χωρίς να τις τραυματίζουμε.
Μαχαίρι τυριού, δεν εχει πολύ κοφτερή λαβή η άκρη του πολλές φορές έχει δύο δόντια σαν πιρούνι, για να σηκώνει το κομμένο κομμάτι του τυριού απο τον δίσκο.

Μαχαίρι για κάστανα, χρησιμοποιείται για ν' κόβει το περίβλημα του καρπού πρίν το ψήσιμο. Χαράσουμε κατ' αρχήν ένα σταυρό ή ένα "Χ" πάνω στο περίβλημα και μετά το βάζουμε στη φωτιά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου