10/10/16

Τζίτζιφο

Ο καρπός της Τζιτζιφιάς. Είναι ένα καρποφόρο, φυλλοβόλο δένδρο που μπορεί να έχει ύψος έως και 15 μέτρα. Τα φύλλα του είναι δίχρωμα όπως τις ελιάς, ανθίζει το καλοκαίρι και το άρωμα των λουλουδιών λεπτό και δυνατό. Καλλιεργείται σε ξηρές περιοχές, με θερμά καλοκαίρια ώστε να ωριμάζουν οι καρποί της, μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες έως 50βαθμούς Κελσίου με λίγο νερό, καθώς και σε ψυχρά μέρη με ατμοσφαιρική ρύπανση.

Κατάγεται απο την Ασία, τη Κίνα, αλλά εγκλιματίστησε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Οι καρποί τις τζιτζιφιάς είναι κατ' αρχήν πράσινοι όπως οι άγουρες ελιές, ωριμάζουν το φθινόπωρο και γλυκαίνουν. Εχουν γεύση ώριμου μήλου. Περιέχουν πολλές βιταμίνες όπως Α, Β2 και C, ιχνοστοιχεία, ασβέστιο, σίδηρο. Οι Κινέζοι καλλιεργούν τις Τζιτζιφιές εντατικά και χρησιμοποιούν κάθε μέρος του δένδρου αυτού στη τοπική τους ιατρική. Οι καρποί τρώγονται νωποί, αποξηραμένοι ή τουρσί.

Απο τα τζίτζιφα μπορούμε να φτιάξουμε μαρμελάδες, καραμέλες, γλυκά του κουταλιού. Στη Κέρκυρα παρασκευάζουν "τζίντζολες" ένα ωραιότατο γλυκό.
 Jujube (Ziziphus jujuba)
Λέγεται και Red date

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου