23/11/15

Γούλι

Είδος γογγυλιού με Ασιατική καταγωγή. Μερικά έχουν πράσινο βολβό άλλα σκούρο μώβ. Ολόκληρο το φυτό τρώγεται.

Ιστορία
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι το έβαζαν σε σαλάτες και στα μαγειρευτά τους. Ο Καρλομάγνος και οι πολεμιστές του το αγαπούσαν ιδιαίτερα πρίν τις μάχες. Επίσημα μπήκε στη κουζίνα γύρω στα 1500 μ.Χ.

Τα φύλλα καθαρίζονται, ζεματίζονται και σερβίρονται όπως τα χόρτα με ελαιόλαδο και λεμόνι. Ο βολβός έχει τραγανή σάρκα, είναι ζουμερός και σαν μέγεθος είναι σαν το μπαλάκι του τέννις. Μπορεί να μαγειρευτεί στη γάστρα, ολόκληρο ή τεμαχισμένο. Σερβίρεται με φρέσκο βούτυρο, λεμόνι ή ντρέσινγκ γιαουρτιού. Μπαίνει σε σούπες και σε μαγειρευτά. Ψήνεται κομμένο σαν τις τηγανιτές πατάτες.

Λέγεται και γογγυλοκράμβη, γουλί.
Kohlrabi, / Brassica oleacea gongylodes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου