19/3/14

Μανστέρ

 Είδος μαλακού τυριού με έντονη οσμή. Παράγεται απο απαστερίωτο αγελαδινό γάλα. Για να αποκτήσει την βαριά μυρωδιά του πλένουν τη κρούστα του. Πωλείται σε σχήμα κυλίνδρων με διάμετρο έως 19 εκατοστά, ύψος έως 8 εκατοστά και βάρος γύρω στα 450 γραμμάρια. Το ώριμο τυρί έχει λεία και κολλώδη κρούστα με πορτοκαλί χρώμα. Είναι μαλακό, κρεμώδες. Το άρωμά του θυμίζει μανιτάρια, δέρμα και γάλα, είναι δε τόσο έντονο που συχνά ονομάζουν το τυρί "monster" που σημαίνει 'τέρας".

Κατάγεται απο την Αλσατία και τη Λορένη, είναι Π.Ο.Π και  θεωρείτο μοναστηριακό τυρί.

Μαγειρική
Τρώγεται κατά το τέλος του γεύματος μαζί με κίμινο. Συχνά το βάζουν πάνω σε βρασμένες πατάτες γιατί λόγω της οσμής του δεν ταιριάζει καλά με το ψωμί. Το τυρί αυτό μπαίνει σε τάρτες, σε ομελέτες και συνοδεύεται απο αλσατική μπύρα, ή με δυνατό κόκκινο κρασί.


 Munster cheese

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου