26/2/14

Λαγάνα

Είδος επίπεδου άζυμου ψωμιού με πολύ κόρα και σουσάμι που καταναλώνεται κυρίως τη Καθαρά Δευτέρα.

Ιστορία
Το όνομα "λαγάνα" προκύπτει απο το λατινικό " laganum" που σημαίνει "επίπεδη ζύμη απο νερό και αλεύρι". Οι αρχαίοι Ελληνες κατανάλωναν μία πίτα 'το λάγανον" που περιείχε αλεύρι, κρασί, λάδι ή λίπος, μέλι, γάλα, χυμό μαρουλιού και πιπέρι και θεωρείτο γλύκισμα. Μεταγενέστερα μειώθηκαν τα υλικά της και έγινε ένα απλό τηγανόψωμο.

Αλλα ονόματα

Στη περιοχή του Διδυμότειχου ονομάζεται "Μπαζλαμάς" και ψήνεται πάνω σε μία στρογγυλή πλάκα απο μαλτεζόπετρα. Στις Σέρρες η λαγάνα ονομάζεται "Προυστάπτα". Τέλος στη Πορταριά, έφτιαχναν μία πίτα σαν λαγάνα και την ονόμαζαν "πιταστή" και την έψηναν σε παραδοσιακό φούρνο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου