28/4/13

Τα μέρη του ψαριού

Οταν πηγαίνουμε στην αγορά για να προμηθευτούμε ψάρια, τα παίρνουμε ολόκληρα ή σε κομμάτια όπως οι φέτες. Παρακάτω παραθέτω μία ορολογία για την εμπορική μορφή που έχει το ψάρι πρός πώληση.

Ολόκληρο ψάρι : Πρόκειται για το ψάρι που πωλείται ολόκληρο και άθικτο, όπως έχει αλιευθεί.
Χωρίς εντόσθια : Το ψάρι είναι ολόκληρο αλλά του έχουν αφαιρεθεί τα σπλάχνα. Τα λέπια, τα πτερύγια, η ουρά και το κεφάλι δεν έχουν αφαιρεθεί. 
Χωρίς εντόσθια και κεφάλι : Εδώ έχουν αφαιρεθεί τα σπλάχνα και το κεφάλι, τα πτερύγια, τα λέπια και η ουρά είναι ανέγγιχτα.
Ψάρι ντρεσέ (fish dressing) : Μέθοδος όπου τα σπλάχνα, τα βράγχια, τα λέπια και τα πτερύγια έχουν αφαιρεθεί, συχνά κόβουν και το κεφάλι.
Steak ψαριού : Φέτα σε μέγεθος μερίδας κόβεται απο ένα "ψάρι ντρεσέ". Η φέτα μπορεί να είναι το φιλέτο του ψαριού.
Ψάρι tranche : Οταν το ψάρι είναι μεγάλο π.χ. ένας ξιφίας, ένας σολωμός, μία φέτα μεγέθους μερίδας κόβεται σε γωνία 45 μοιρών ώστε να εξασφαλισθεί περισσότερη επιφάνεια και η ποσότητα ψαχνού να είναι μεγαλύτερη.
Φιλέτο ψαριού : Κομμάτι ψαριού χωρίς κόκκαλα που βρίσκεται στη περιοχή της ραχοκοκκαλιάς. Συχνά το κομμάτι αυτό πωλείται χωρίς το δέρμα και τ' αγκάθια (pin-bone out), άλλες πάλι φορές το δέρμα και τ' αγκάθια μένουν (pin-bone in), ανάλογα με τη παραγγελία.
Ψάρι παβέ (fish pave) : Πρόκειται για μία μερίδα φιλέτου ψαριού που έχει κοπεί σαν τετράγωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου