7/2/13

Γιαούρτι

Το γιαούρτι παρασκευάζεται απο γάλα μέσα στο οποίο έχουν αναπτυχθεί βάκιλοι που τρέφονται απο τα σάκχαρα του γάλακτος. Οι βάκιλοι αυτοί παράγουν γαλακτικό οξύ το οποίο δίνει στο γιαούρτι τη χαρακτηριστική του ξινή γεύση. Το γιαούρτι μπορεί να παραχθεί απο γάλα αγελάδος, προβάτου, βούβαλου. Το αγελαδινό γιαούρτι είναι προτίμηση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων, ενώ στη Τουρκία και τη ΝΑ Ευρώπη προτιμούν το γιαουρτι απο πρόβειο γάλα. Χώρες όπως η Ινδία και η Αίγυπτος αγαπούν το γάλα βούβαλου. Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεϊνες, ασβέστιο, φωσφόρο, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες

Είδη Γιαουρτιού
1) Το Στραγγισμένο ή Στραγγιστό γιαούρτι παρασκευάζεται απο πλήρες γάλα αγελάδος μαζί με το ανθόγαλα. Τα λιπαρά του κυμαίνονται μεταξύ 10% έως 0%. Εχει σφιχτή, κρεμώδη υφή, κυκλοφορεί συσκευασμένο αλλά και χύμα. Ονομάζεται "στραγγιστό" γιατί στραγγίζεται και αποβάλλεται ο ορός του γάλακτος με αποτέλεσμα να γίνεται πιο πηκτό.
2) Κλασικό γιαούρτι χωρίς ανθόγαλα με λιπαρά απο 4%-0%. Είναι πιο ρευστό απο το στραγγισμένο. Παρασκευάζεται απο αποβουτυρωμένο ή ημι-αποβουτυρωμένο νωπό ή συμπυκνωμένο γάλα. 
 3) Γιαούρτι με πέτσα που κυκλοφορεί σε πήλινες συνήθως συσκευασίες. Αυτό έχει υψηλή συγκέντρωση λιπαρών στην επιφάνειά του, στη πέτσα δλδ. 
 4) Επιδόρπια γιαουρτιού είναι εκείνα που έχουν προσθέσει φρούτα, μπισκότα, ζάχαρη, μέλι, δημητριακά ή συνδυασμό αυτών. 
 5)  Γιαούρτι για μικρά παιδιά. Αυτό είναι εμπλουτισμένο με συστατικά που στηρίζουν την ανάπτυξη των παιδιών

Μαγειρική

Το γιαούρτι χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, σε σούπες, με ζυμαρικά, με κρέατα και πουλερικά. Στη ζαχαροπλαστική επίσης πολλές οι συνταγές που έχουν γιαούρτι, σε παγωτά, σε τούρτες και κρέμες.

Yogurt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου