6/12/12

Χταπόδι

Το χταπόδι είναι μαλάκιο και ζεί σε όλη τη Μεσόγειο, στα παράλια της Αφρικής πρός τον Ατλαντικό ωκεανό, στη Ν.Αγγλία τόσο στα ρηχά όσο και στα βαθιά νερά. Εχει μήκος έως 2 μέτρα και βάρος έως 3 κιλά.
Σαν οργανισμός, το χταπόδι είναι παράξενος, πλήρης και ιδιαίτερος. Μέσα στη κουκούλα του περιέχονται τα ζωτικά του όργανα. Εχει κεντρικό εγκέφαλο και πλήρες νευρικό σύστημα.  Εχει 3 καρδιές απο τις οποίες οι δύο ωθούν το αίμα στα βράγχια και η τρίτη στο υπόλοιπο σώμα. Εχει 8 πλοκάμια που φέρουν διπλή σειρά απο βεντούζες οι οποίες το βοηθούν να παγιδεύει τη τροφή του, να σκαρφαλώνει, να περπατάει στο βυθό αλλά και να προσελκύει μικρά όστρακα και φυτά για να καλύπτει την είσοδο της φωλιάς του (το θαλάμι του).  Στο κέντρο των πλοκαμιών του υπάρχει το στόμα του που είναι φτιαγμένο απο κερατίνη μέσα στο οποίο περνάει τη τροφή του για μάσημα και κατάποση. Είναι ικανό να αλλάζει χρώμα ωστε να ξεφεύγει απο τους εχθρούς του. Είναι έξυπνο και μαθαίνει γρήγορα νέα κόλπα που θα του εξασφαλίσουν τροφή όπως π.χ. να ξεβιδώνει το πώμα ενός δοχείου με κάποια λιχουδιά και να παγιδεύει αστακούς.

Μαγειρική
Μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους. Γίνεται βραστό, τηγανιτό, ψητό στα κάρβουνα, πιλάφι, κρασάτο, ξιδάτο, στιφάδο, με κοφτό μακαρονάκι κλπ. 



Common octopus - Octopus vulgaris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου