Τι τρώνε οι Ελληνες τα Χριστούγεννα και τη Πρωτοχρονιά; Κάθε περιοχή παρουσιάζει και τα δικά της εδέσματα, γλυκά, έθιμα. Ενδεικτικά παραθέτω μερικά
Αμοργός = τη Πρωτοχρονιά σερβίρουν τον "κοφτό" (βλέπε ορισμό) ώστε να πάει καλά η σοδειά της νέας χρονιάς.
Αρκαδία = ΚΡεατόπιτα για ανήμερα τα Χριστούφεννα και γεμιστό γουρουνόπουλο
Ανάφη = Το γλυκό των Χριστουγέννων είναι το "κουφέτο"(βλέπε ορισμό). Τη Πρωτοχρονιά πλάθουν το Ζαφοριαστό ψωμί απο κρόκο που έχει έντονοκίτρινο χρώμα.
Ιωάννινα = Σερβίρουν αγριογούρουνο "σαλμί"(βλέπε ορισμό) και μπακλαβαδάκια.
Ηπειρος = Φτιάχνουν λαχανοντολμάδες, διάφορες πίτες όπως η κολοκυθόπιτα, η κρεατόπιτα, η γαλατόπιτα
Θράκη = Σερβίρουν "μπάμπο" (βλέπε ορισμό) που είναι πιάτο με χοιρινό με μυρωδικά.
Κεφαλονιά = Εκεί μαγειρεύουν ανήμερα χοιρινό με κουνουπίδι ή λάχανο.
Λασίθι (Κρήτης) = Ανήμερα τα Χριστούγεννα τρώνε συκώτι τηγανιτό. Μετά έρχεται το γουρουνόπουλο με λεμονόφυλλα, λουκάνικα, σύγκλινο, γιαουρτόπιτες.
Λευκάδα = Σερβίρουν κόκκορα ή βοδινό με μακαρόνια μαζί με λαδόπιτα για τα Χριστούγεννα.
Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης = Ετοιμάζουν τη Μσούρα που είναι 3 ειδών κρέατα σιγοβρασμένα με λαχανικά και ρύζι στο φούρνο.
Μύκονος = Τρώνε χοιρινό με χόρτα ή λάχανα επειδή συμβολίζει την αφθονία, κρέας φούρνου, κρεμμυδόπιτα με το ντόπιο τυρί "τυροβολιά" (βλέπε ορισμό), δίπλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, Χριστόψωμο.
Μυτιλήνη = Φτιάχνουν ένα είδος τοπικού μπακλαβά που λέγεται πλατσέδα για τις μέρες των γιορτών.
Νάξος = Γεμιστό κατσίκι με μυρωδικά και ρύζι σερβίρεται για Χριστούγεννα και
Πρωτοχρονιά. Για γλυκά υπάρχουν τα Χριστόψωμα που πλάθονται με σταφίδες και καρύδια.
Ξάνθη
= Εκεί δεν ετοιμάζουν βασιλόπιτα αλλά μία πίτα με πράσο, κιμά και
μπαχαρικά. Μέσα σ' αυτή τη πίτα βάζουν το φλουρί. Η πίτα ψήνεται σε
φούρνο με ξύλα.
Πόρος = Ανήμερα τρώνε χοιρινό με σέλινο
Ρόδος = Τρώνε "γιαπράκια" (βλέπε ορισμό) τη μέρα των Χριστουγέννων.
Σάμος = Απο τη παραμονή των Χριστουγέννων ετοίμαζαν πηχτή που ήταν απο βραστό χοιρινό μαζί με λεμόνι και κατόπιν σερβίριζαν χοιρινό φούρνου με σέλινο για ανήμερα τα Χριστούγεννα.
Σπάρτη = Πλάθουν ανήμερα τη Κουλούρα που δεν είναι στρογγυλή αλλά έχει σχήμα σταυρού, ενώ στις άκρες βάζουν ολόκληρα αμύγδαλα και καρύδια.
Στερεά Ελλάδα = Παλιά έτρωγαν χοιρινό με σέλινο, κοτόσουπα και αργότερα γαλοπούλα γεμιστή.
Σύρος = Τη παραμονή των Χριστουγέννων όσοι είναι Καθολικοί, τρώνε ψάρι με κουνουπίδι.
Τήνος = Ανήμερα τα Χριστούγεννα τρώνε μοσχαρίσια σούπα, κοκκινιστό κρέας με κρεμμύδια, βραστό κρέας και ντολμάδες
Τρίκαλα = Ανήμερα τα Χριστούγεννα τρώνε ψητό χοιρινό κρέας που το ονομάζουν "Γουρνάδα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου