4/10/12

Η κουζίνα της Νέας Ορλεάνης (Κατζούν)

Η κουζίνα αυτή συνδυάζει τη μαγειρική της γαλλικής υπαίθρου με την αντίστοιχη του Aμερικανικού Νότου που συμπεριλαμβάνει Ισπανούς κρεολούς, ιθαγενείς Ινδιάνους, Ευρωπαίους μετανάστες, χιλιάδες σκλάβους απο την Αφρική, τα έθιμά τους και τις θρησκείες τους. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των φυλών είναι μία κουζίνα με ποικιλία γεύσεων και υλικών που διαφοροποιείται απο το υπόλοιπο των ΗΠΑ.
Υπάρχει αφθονία πρώτων υλών εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της Νέας Ορλεάνης, όπως ρύζι, ζαχαροκάλαμο, θαλασσινά, ψάρια, καυτερές πιπεριές, σέλινο, κρεμμύδια, καθώς και λιχουδιές απο τους βάλτους της Λουϊζιάνας.  Η κουζίνα αυτή μετέτρεψε τα πλάσματα των βάλτων σε πρωτότυπα εδέσματα, όπως βατραχοπόδαρα με μανιτάρια, σάλτσα αλλιγάτορα, γατόψαρο κατσαρόλας με λαχανικά με τολμηρές γεύσεις και πικάντικες σάλτσες. 
Ιστορία
Κατάγεται απο τους Ακάδες που ήταν Γάλλοι έποικοι του ανατολικού Καναδά. Οταν εξορίσθηκαν απο τους Βρεττανούς απο τη γή τους το 1750 περίπου, εγκατεστάθησαν στην Ακαδιάνα Λουϊζιάνας. 
Μαγειρική
Η κουζίνα της Νέας Ορλεάνης χρησιμοποιεί μεγάλη ποσότητα απο ζωϊκά λίπη (λαρδί) που τα αναμιγνύει με αλεύρι για να σχηματίσει μία πυκνή βάση για σάλτσες. Τα φαγητά είναι καρυκευμένα με τσίλι, πιπέρι, μουστάρδες, σκόρδο, κρεμμύδι ενώ οι αναλογίες εξαρτώνται απο το είδος της πρώτης ύλης και απο τις προτιμήσεις του μάγειρα.
Ενδεικτικά αναφέρω το 
Jambalaya που είναι ένα πιάτο με κρέας και λαχανικά μαζί με σκουρόχρωμη σάλτσα απο κρεμμύδια, πιπεριές και σέλερι που σερβίρεται με ζωμό και ρύζι και το  
Hog head cheese που είναι μία "πηχτή" (βλέπε ορισμό) κρέατος μέσα στο ζελέ αλλά που δεν έχει σχέση με τυρί.


Cajun cuisine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου